اگر از کاربران اینترنتی باشید، قطعا بارها با مفهوم تورنت رو به رو شدید. در واقع باید بیان داشت که تورنت یک ابزار اشتراک فایل بوده و کاربران زیادی دارد. این ابزار تحت پروتکلی عمل کرده و تحت فناوری نقطه به نقطه عمل میکند. به کمک تورنت میتوان بدون نیاز به یک منبع ثابت جهت دانلود فایل یا داده، از یک ابزار کاربردی بهره گرفت. محبوبیت بالای تورنت موجب شد تا 3 درصد کل ترافیک اینترنت جهان به بیت تورنت تعلق داشته باشد. همچنین باید به تعداد کاربرانِ 250 میلیون نفری در ماه اشاره کرد که آمار بزرگی بوده و موجب شده تا رقیبی نداشته باشد. این ابزار شاید در ظاهر ساده به نظر بیاید، اما اجزای مختلفی در فعالیت آن نقش دارند.
برای کار با تورنت نیاز نیست حرفهای باشید و از تکنیکی بهره ببرید، اما آشنایی با جزئیات و مفهوم آن کمک میکند تا تجربه کاربری ساده و بهتری داشته باشید. در این مطلب از آیدی تاپ قصد داریم به صورت مفصل تورنت را با شما آشنا سازیم تا اگر پرسشی درباره آن دارید به تمام پاسخهای خود دست یابید.
قبل از اینکه بخواهیم به جزئیات کامل تورنت بپردازیم، می خواهیم شما را با مهم ترین اصطلاحات آن آشنا سازیم، اصطلاحاتی که در انجمنها و نزد کاربران تورنت بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و اگر قصد دارید به یک کاربر تورنت تبدیل شوید، دانستن آنها خالی از لطف نیست و کمک شایانی هم خواهد کرد.
اگر بخواهیم به تاریخچه تورنت بپردازیم باید به دهه 1970 بازگردیم، در دههای که توسعه دهندگان اولیه نیاز داشتند برای تبادل فایل از ابزاری بهره بگیرند. در ابتدا افراد از طریق سیستم مبتنی بر سرور و کلاینت میتوانستند فایلی را دریافت کنند. به مرور زمان با توسعه سیستمی مانند usenet و IRC، محبوبیت آنها افزایش یافت، اگرچه محدودیت سرعت و پهنای باند وجود داشت. با گذشت زمان، به دلیل حجیم شدن فایلها، فناوریهای مختلفی روی کار آمدند. چندین سال بعد شاهد ظهور پروتکلی به نام بیت تورنت بودیم و این فناوری با استفاده از فناوری نقطه به نقطه تحولی در این زمینه به وجود آورد که مورد توجه همگان قرار گرفت.
به طور کلی تورنتها در قالب فایلهای کوچک به ترکرها یا ردیابها اتصال پیدا کرده و در واقع ترکرها دارای دیتابیسی از این نوع فایلها هستند. لینکهای موردنظر به کامپیوتر کاربرانی که فایلها را نگهداری میکنند، متصل میشود. با دانلود فایل تورنت شما به کاربران دیگر اتصال پیدا کرده و قطعه کوچکی را دریافت میکنید. نهایتا این تورنت است که فایلها را به هم وصل میکند.
اگر به توضیحات دقت کرده باشید، تصور میکنید مفهوم تورنت پیچیده بوده و استفاده از آن هم دشوار است، اما باید بیان کرد که چنین نبوده و تجربه کاربری سادهای دارد. ناگفته نماند در عین سادگی برای دریافت فایل از یک سایت نسبت به تورنت، شما فرآیند طولانیتری دارید و در نتیجه باید زمان بیشتری در مقایسه با یک سایت معمولی صرف کنید. اگرچه به لطف تورنت نتایج بهتری در زمینه فیلم، سریال و برخی دیگر کسب خواهید کرد، این یعنی شاید زمان بیشتری صرف شود اما ارزشش را دارد.
برای آن که به شبکه تورنت متصل شوید، باید مراحل زیر را سپری کنید.
هنگامی که شما یک فایل از سایتی دریافت میکنید، در واقع از یک کامپیوتر بدست میآید. در حقیقت این ارتباط مستقیم و راحتی است که به صورت هاست-کلاینت انجام میگیرد. از معایب این موارد محدودیتی در پهنای باند، سرعت کم و محتوای حذف شده است. در حالت بد اگر فایل روی یک هاست قرار گیرد، تنها باید به حذف آن بپردازید تا بتوانید دسترسی سایر کاربران را قطع نمایید.
به لطف تورینگ، مسئله سرعت و دردسترس بودن فایل کاملا برطرف شد. در واقع یک کاربر هنگامی که فایلی را تورنت میکند، از چندین هاست به دریافت آن میپردازد نه یک منبع مشخص. گذشته از آن یک کاربر هنگامی که فایلی دریافت میکند به یک سیدر تبدیل میشود. این امر موجب میشود تا سایر کاربران راحتتر فایلی دریافت کنند. به معنای واقعی اگر تعداد کاربران بیت تورنت افزایش یابد، پلتفرم هم قدرتمندتر می گردد، همین امر موجب شد تا محبوبیت آن به شدت طی سالهای گذشته افزایش یابد.
در حقیقت هنگامی که تورنت میکنید، عضو یک جامعه میشوید. سعی کنید سید کردن را خودتان انجام دهید، بنابراین تشویق دیگران به این امر سودمندی بسیاری دارد. در نتیجه تورنت را باید یک پلتفرم قدرتمندی جهت دانلود فایل حساب کرد که هر روز بر تعداد کاربران آن افزوده می شود.