بی شک ایلان ماسک یکی از پرحاشیهترین کارآفرینان بوده که همیشه با تاسیس استارتآپی خبرساز میشود. اخیرا ماسک استارتآپی تاسیس کرد به نام نورالینک که در زمینه توسعه تراشه مغزی فعالیت دارد.
شرکتی که در زمینه تراشه مغزی فعالیت داشته و قصد دارد به توسعه تراشهای بپردازد که در آینده میتواند گامی بلند در زمینه مغز داشته باشد. البته به طور کاملتر قصد داریم بیشتر نورالینک را بشناسیم تا مشخص شود چه اهدافی را دنبال میکند.
نورالینک چیست؟
در سال 2016 ایلان ماسک استارتآپ نورالینک را تاسیس کرد. این شرکت روی فناوری مشغول به کار بوده که نه تنها فعالیت مغز را نظارت میکند، بلکه به تحریک برخی از حرکات آن هم میپردازد.
به گفته این شرکت، تراشه مغزی آن میتواند به صورت بی سیم با دستگاه دیجیتالی چون رایانه یا گوشی متصل شده و عملکرد مغز را به نمایش درآورد. حتی نورالینک معتقد است تراشه این شرکت میتواند با تحریک بخشهایی از مغز موجب درمان بیماریهای نخاعی و برخی دیگر شود.
تراشه نورالینک دقیقا چیست؟
باید بیان داشت که نورالینک با توسعه تراشه خود، یک رابط بین دنیای واقعی و مغز ایجاد کرد. این چیپ توسط یک جراح یا ربات نورالینک وارد مغز میشود و در آن قرار میگیرد. این چیپ قادر است افراد نابینا را بینا، فلج را درمان و لال را به زبان بیاورد.
بنابراین باید انتظارات بسیاری از دستاورد نورالینک ایلان ماسک داشت. در حقیقت تراشه با پردازش سیگنالهای عصبی و پردازش آنها سپس با انتقال داده به یک دستگاه خارجی چون گوشی و رایانه شخصی، اطلاعاتی را فاش میکند. نورالینک امیدوار است انسان با ماوس و کیبورد بتواند سینگالهای عصبی خود را کنترل کند.
در آوریل سال 2021 ماسک بیان داشت:
" اولین محصول نورالینک به فردی که دچار ناتوانی حرکتی شده، اجازه میدهد گوشی هوشمند را حتی سریعتر از انسان عادی کنترل کند."
بنابراین نورالینک امیدوار است که به کمک تراشه تحول بزرگی برای آینده بشریت با این قابلیت به وجود بیاورد.
محصولات نورالینک چیست؟
در حال حاضر نورالینک دو محصول دارد و یکی از آنها خود تراشه مغزی و دیگر ربات گذارنده تراشه روی مغز است.
تراشه مغزی
این تراشه به اندازه سکه بوده که روی جمجمه قرار میگیرد و سپس سیمهایی به مغز رفته تا سیگنالهای عصبی را پردازش کنند. این سیمها بیش از 1024 الکترود داشته و قابلیت تحریک مغز را دارند. در سوی دیگر چیپ به صورت بی سیم داده را به یک سیستم خارجی منتقل خواهد کرد.
دستگاه گذارنده چیپ روی مغز
ربات با کمک سوزن، چیپ را به همراه سیمهایش روی مغز جای گذاری میکند. به گفته ماسک این ربات به سرعت و ساده میتواند چیپ را قرار دهد و در سوی دیگر عملیات همچون جراحی لیزیک چشم است. متخصصان مغز و اعصاب نیز نسبت به این ربات ابراز امیدواری کردند.
به گفته یکی از عصب شناسان، این ربات محل قرار گرفتن سوزن را با حرکت مغز بیمار، که درنتیجه ضربان قلب و تنفس تغییر میکند، تطبیق میدهد.
این ربات توسط شرکت وُک استودیو ساخته شده و تنها فناوری آن از نورالینک است. بنابراین با یک ربات همه فن حریف رو به رو هستیم.
درمان بیماریهای پارکینسون و برخی دیگر با این چیپ
طبق تحقیقات انجام گرفته، فناوری رابط عصبی تراشه نورالینک کمک میکند تا بیماریهای شدید عصبی چون پارکینسون یا آلزایمر به سرعت درمان شوند. همچنین افراد میتوانند اعضای مصنوعی رباتیک را با ذهن کنترل کنند.
یکی از محققان بیان داشت که با تراشه نورالینک میتوان بازوی رباتیکی که در یک فرد دارای نقص عضو نصب شده، بازو را کنترل کرد.
در حقیقت الکترودهای تعبیه شده درون مغز حس لمس را بازتولید کرده و در نتیجه بیمار بافت مصنوعی را بهتر کنترل خواهد کرد.
ادعاهای جنجالی نورالینک برای آینده
براساس گزارشها نورالینک قصد دارد هوش مصنوعی را با ذهن انسان ترکیب کند. موضوعی که موجب نگرانی بشریت است، البته در حال حاضر نیز هوش مصنوعی به تهدیدی تبدیل شده و حال قرار است در آینده آن را همراه با ذهن انسان هم شاهد باشیم.
در سوی دیگر ادعا شده بیماری اوتیسم نیز با کمک تراشه مغزی نورالینک درمان میشود. البته ادعاهای درمانی بسیاری پیرامون عملکرد این تراشه مغزی وجود دارد و تنها به بیماریهای گفته شده ختم نخواهد شد.
موضوعی که برخی از محققان آن را نشدنی دانستند اما نورالینک معتقد به عمل آن است.
تفاوت نورالینک و متاورس
در دنیای متاورس با کمک ابزارهایی افراد در دنیای واقعیت افزوده قرار میگیرند اما نورالینک به صورت واقعی میتواند انسان را در دنیای واقعیت افزوده قرار دهد. براساس بزرگان فناوری، متاورس به هیچ وجه نخواهد توانست به رقابت با نورالینک بپردازد.
بنابراین انتظار داریم آینده موفقی در انتظار دستاوردهای نورالینک باشد نه متاورس. زیرا متاورس با دنیای غیرواقعی ارتباط دارد اما نورالینک رابطی بین دنیای هوش مصنوعی و واقعی است.